Ξένα ΜΜΕ για πολεμικές αποζημιώσεις: Προεκλογικό παιχνίδι Τσίπρα

0
18

Άλλο ένα προεκλογικό παιχνίδι ενόψει των εθνικών εκλογών του Ιουνίου βλέπει η γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung» στο αίτημα της κυβέρνησης Τσίπρα προς τη Γερμανία για την έναρξη συζητήσεων καταβολής πολεμικών αποζημιώσεων.

Το επίμαχο δημοσίευμα υπογραμμίζει τη χρονική συγκυρία που επέλεξε η Αθήνα για να διατυπώσει επίσημα τις απαιτήσεις της για πολεμικές αποζημιώσεις επισημαίνοντας ότι:

«Ο Τσίπρας σίγουρα θα χάσει τις εκλογές τον Ιούλιο και προσπαθεί τώρα τουλάχιστον να μειώσει τη διαφορά από τον πιθανό νικητή Κυριάκο Μητσοτάκη και το κόμμα του της Νέας Δημοκρατίας. Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση Τσίπρα θέλει να πάρει πίσω με γρήγορες διαδικασίες τη μείωση του αφορολόγητου που συμφώνησε με τους δανειστές. Ακόμη, και άλλα ακριβά προεκλογικά δώρα έχουν στόχο να αναγκάσουν τον Μητσοτάκη, είτε να αποσύρει τα μέτρα μετά την εκλογή του ώστε να μην είναι πλέον δημοφιλής, είτε να ρισκάρει από την αρχή προστριβές με τους δανειστές».

Σε άλλο άρθρο της, η «Frankfurter Allgemeine Zeitung», υπό τον τίτλο:«Το Βερολίνο απορρίπτει τις απαιτήσεις της Αθήνας για πολεμικές αποζημιώσεις» φιλοξενεί σχόλια και σχετική ανάλυση για το θέμα:

«Τα γερμανικά στρατεύματα κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου προκάλεσαν τόσο πόνο και καταστροφή στις χώρες που κατείχαν που έστω και μια κατά προσέγγιση υλική αποζημίωση είναι αδύνατη. Η αναγνώριση της ευθύνης για τα εγκλήματα που τελέστηκαν στο όνομα της Γερμανίας και η προσπάθεια για συμφιλίωση αποτελεί αναμφισβήτητα καθήκον του γερμανικού κράτους». Το ίδιο δημοσίευμα προσθέτει ότι, «Η απαίτηση μοιάζει περισσότερο σαν ελιγμός στο εσωτερικό της χώρας κατά τον προεκλογικό αγώνα. Αυτό όμως είναι ένα παιχνίδι με το οποίο δεν θα έπρεπε να παίζει κανείς, διότι η ιστορία του Β´ Παγκοσμίου Πολέμου είναι πολύ σοβαρή για να τη χρησιμοποιεί κανείς ως πολιτικό εργαλείο».

Spiegel

Φρεσκάροντας την μνήμη των αναγνωστών του, το γερμανικό περιοδικό «Spiegel» υπενθυμίζει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε θέσει για πρώτη φορά το θέμα των επανορθώσεων στο Βερολίνο πριν από τέσσερα χρόνια και μετά το ξέχασε…

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε θέσει ήδη το θέμα των αποζημιώσεων στον προεκλογικό του αγώνα το 2015. Αργότερα, όταν ο Τσίπρας είχε εντατικές διαπραγματεύσεις με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ για τα οικονομικά και την προσφυγική κρίση, το θέμα των επανορθώσεων πέρασε σε δεύτερη μοίρα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here