ΠΕΔ Κρήτης: Ανάβει φωτιές η ένσταση του Αντ. Ζερβού

0
20

Ένσταση κατέθεσε ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός για τα δημοσιευμένα αποτελέσματα των εκλογών της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης που έγιναν την Κυριακή. Ο μέχρι πρότινος Γενικός Γραμματέας της ΠΕΔ και υποψήφιος για το νέο Δ.Σ. με την παράταξη «Ανεξάρτητη Αυτοδιοικητική Κίνηση Δήμων Κρήτης» του Βασίλη Λαμπρινού, προχώρησε χθες στην κατάθεση ένστασης, αμφισβητώντας το αποτέλεσμα των εκλογών και τη νέα σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔ.      

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τα αποτελέσματα της καταμέτρησης που δημοσιοποιήθηκαν η Ενωτική Αυτοδιοικητική Κίνηση Κρήτης έλαβε 69 ψήφους και 12 έδρες, έναντι 53 ψήφων και 9 εδρών που έλαβε η Ανεξάρτητη Αυτοδιοικητική Κίνηση Δήμων Κρήτης. Δύο ψήφους έλαβε ο μεμονωμένος υποψήφιος Δημήτρης Βρύσαλης που δεν εκλέγει έδρα.

Το κείμενο της ένστασης δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμα, αλλά έχει κατατεθεί στην Εφορευτική Επιτροπή των Εκλογών. Ωστόσο, η απόφαση και η ενέργεια αυτή του κ. Ζερβού παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, δεδομένου ότι με την ένσταση που κατέθεσε ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου – αν δικαιωθεί – ο ίδιος δεν εκλέγεται στο επόμενο Συμβούλιο της νέας ΠΕΔ! 

Σύμφωνα με τα πρώτα δεδομένα και την ουσία της ένστασης Ζερβού, το νέο Συμβούλιο θα πρέπει να έχει 18 αντί για 21 μέλη! Έτσι, οι δύο συνδυασμοί θα μοιραστούν από 9 έδρες. έξι Δημάρχων και τριών Δημοτικών Συμβούλων. 

Με επιστολή του προς την εφορευτική επιτροπή κάνει λόγο για «προϊόν» διαπαραταξιακής συμφωνίας και όχι σωστής ερμηνείας του νόμου

Ο ίδιος εκτιμά ότι το όλο πρόβλημα ξεκινά από το γεγονός ότι ενώ και τα δύο ψηφοδέλτια που κατατέθηκαν ήταν νόμιμα, η παράταξη του κ. Κουράκη εμφανίζει ελλειμματική εκπροσώπηση σε ό,τι αφορά τη στελέχωση του συνδυασμού της σε δημάρχους, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να καλύψει τον αριθμό που της λείπει. Το γεγονός ότι δόθηκε μια ερμηνεία σε επίπεδο επικεφαλής, σύμφωνα με τον κ. Ζερβό, δεν σημαίνει ότι είναι και η σωστή, διότι εγείρονται σοβαρά ζητήματα με τη λειτουργία του οργάνου τα οποία δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζονται αβασάνιστα.

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής κ. Ταταράκης έχει ήδη στείλει τα αποτελέσματα της εκλογικής διαδικασίας στο Υπουργείο Εσωτερικών ζητώντας επίσημη ερμηνεία του νόμου και μια σολομώντεια λύση σε σχέση με την κατανομή των εδρών.

Το ζήτημα το οποίο διχάζει τις δύο πλευρές είναι ο τρόπος κατανομής των εδρών. Όπως είναι γνωστό, με βάση του εκλογικό αποτέλεσμα η συγκρότηση του 21μελούς νέου Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔ θα γίνει από 12 συμβούλους της ομάδας του Γ. Κουράκη και 9 της ομάδας του Β. Λαμπρινού.

Με βάση την ερμηνεία που έδωσε στον νόμο η εφορευτική επιτροπή, η διαδικασία της κατανομής των εδρών θα ξεκινήσει από τις παρατάξεις που ηττήθηκαν και εφόσον ο μεμονωμένος υποψήφιος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Βρύσαλης δεν εκλέχθηκε διαδικαστικά επόμενος είναι ο συνδυασμός του Β. Λαμπρινού. Η κατανομή ξεκίνησε από την παράταξη του κ. Λαμπρινού που η κάλπη τής έδωσε 9 συμβούλους έναντι 12 της ομάδας του Γ. Κουράκη.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here